خرید کود آهن
ارسال سریع به تمام نقاط ایران
کیفیت تضمینی محصولات و خدمات
ارسال رایگان سفارش بالای 300 تومان
تخفیفهای هفتگی و گروهی
در صورتی که قصد سفارش محصولات با تعداد زیاد و به صورت عمده دارید، پیش از خرید با پارس مرکبات تماس بگیرید تا از تخفیف ویژه در قیمت محصولات و ارسال آنها برخوردار شوید.
تخفیف ویژه خرید عمده
- تعداد حداقل 100 عدد کود 5 کیلو/لیتر
- تعداد حداقل 50 عدد کود 10 کیلو/لیتر
- تعداد حداقل 25 عدد کود 20 کیلو/لیتر
- تعداد حداقل 40 عدد کود 25 کیلو/لیتر
کود آهن چیست و چرا باید از آن استفاده کرد؟
آهن یکی از عناصر مهمی است که وجود آن برای رشد و سلامت اکثر گیاهان (گیاهان زراعی و آپارتمانی) حیاتی است. اگرچه این عنصر در مقادیر کم مورد نیاز است، اما فقدان آن باعث ایجاد اختلال در سلامت گیاهان میشود. در مواقع کمبود یا نبود آهن در خاک، با استفاده از کود آهن مناسب میتوان آهن مورد نیاز برای گیاه را فراهم و از بروز مشکلات پیشگیری کرد؛ از این جهت، کود آهن یکی از کودهای مهم مورد استفاده است. در ادامه این مطلب به بررسی کامل انواع کودهای آهن میپردازیم، نحوه استفاده، فواید و عوارض کود آهن را مشخص میکنیم.
آهن مورد نیاز گیاهان چگونه تامین میشود؟
اگرچه بیشتر آهن موجود در پوسته زمین به شکل Fe+3 (آهن ۳ مثبت) است، اما فرم Fe+2 (آهن ۲ مثبت) از نظر فیزیولوژیکی برای گیاهان از اهمیت بالاتری برخوردار است. این فرم نسبتا محلول بوده اما بهراحتی به فرم Fe+3 اکسید شده و سپس رسوب میکند. Fe+3 در PH های خنثی و بالا (خاکهای قلیایی) نامحلول است و این باعث میشود در چنین خاکهایی آهن در دسترس گیاه نباشد. همچنین در خاکهای قلیایی و آهکی آهن به راحتی با یونهای فسفات، کربوناتها، کلسیم، منیزیم و هیدروکسید ترکیب شده و از دسترس گیاه خارج میشود. در چنین حالتی با توجه به اینکه گیاه نمیتواند آهن مورد نیاز را از خاک تامین کند، بهتر است از کودهای مناسب استفاده کرد.
گیاهان برای جذب آهن مکانیسمهای مختلفی را اتخاذ میکنند از جمله مکانیزم کلاته کردن و آزاد کردن پروتون از ریشهها
- کلاته کردن: دستهای بزرگ از گیاهان با تولید برخی اسیدهای آلی (مانند سیدروفورها و کلاته کردن) آهن را جذب میکنند. سیدروفورها با آهن پیوند برقرار کرده و آن را جذب گیاه میکنند. به این مکانیزم کلاته شدن میگویند.
- آزاد کردن پروتون از ریشهها: دسته دیگر از گیاهان با ترشح پروتون (+H) از ریشه خود، باعث کاهش pH در محیط ریشه و تسهیل جذب کاتیونهایی مانند آهن میشوند.
از این جهت انتخاب کود مناسب، باید با توجه به نوع گیاه صورت گیرد.
سایر محصولات پارس مرکبات: بهترین کود برای گلدهی
کمبود آهن در گیاهان » علائم و راهکارهای مقابله با آن
از اصلیترین علائم کمبود آهن در گیاه ایجاد رگبرگهای سبز کم رنگ و زرد در قسمتهای برگ گیاه است. در حالت کمبود شدید آهن، برگها کاملا زرد میشوند. آهن در گیاه غیرمتحرک بوده و علائم کمبود آن ابتدا در قسمتهای انتهایی و تازه گیاه ظاهر میشود و در صورت کمبود شدید آهن، زردی تمام برگهای گیاه را فرا میگیرد. (توجه شود که زردی همیشه به معنای کمبود آهن نیست و دلایل دیگری نیز دارد از جمله: کمبود منیزیم، گوگرد، ازت، اختلال در جذب و متابولیسم عناصر غذایی، حمله برخی آفات، بیماریها و یا کمبود نور از دلایل دیگر زردی برگ گیاهاناند.)
با تشخیص کمبود آهن چه اقداماتی میتوان انجام داد؟ تشخیص صحیح و به موقع مطمئنترین اقدام برای برطرف کردن کمبود آهن است؛ عواملی مانند شوری خاک، دمای پایین، کربوناتها، وجود عناصر دیگر (مانند فسفر و کلسیم ) و عواملی از این دست میتواند باعث کاهش جذب آهن توسط گیاه شوند که البته قابل حل است. با استفاده از کود آهن میتوان آهن مورد نیاز را در زمان کوتاهتری به گیاه رساند.
انواع کود آهن
با توجه به انواع گیاهان و شرایط متفاوت، کودهای زیادی در بازار موجود است تا همهی نیازها را پاسخ دهد. منابع مختلف کودی مانند کلات آهن، سولفات آهن، نیترات آهن و اکسید آهن اصلیترین بخش کودهای آهن را تشکیل میدهند که هر کدام مزایا و معایبی دارند.
کود اکسید آهن
این کود در بین سایر کودهای آهن دارای بالاترین درصد آهن است اما با توجه به اینکه این کودها محلول در آب نیستند، در pHهای بالای 6 عملا قابلیت استفاده ندارند. چرا که ریشه گیاهان در چنین شرایطی نمیتواند آهن را جذب کند.
کود نیترات آهن
یکی از انواع کود آهن، که از ترکیب شدن آهن با نیتریک اسید و سپس کریستالسازی آن حاصل میگردد، کود نیترات آهن است. این کود پس از استفاده و حل شدن در آب به سرعت به مواد تشکیل دهندهی خود یعنی نیترات و آهن تبدیل و در نهایت جذب گیاه می شود. رنگ این کود به رنگ کریستالهای بنفش و در حالت مایع شفاف و قرمز مایل به قهوهای است. محلول این کود را میتوان با محلولهای آمونیوم نیترات، کلسیم نیترات، مس نیترات، منگنز نیترات و روی نیترات ترکیب کرد تا طیفی از عناصر، در دسترس گیاه قرار بگیرند.
کود سولفات آهن
سولفات آهن نوع دیگر کود آهن که به زاج سبز معروف است و از ترکیب آهن با اسید سولفوریک رقیق و سپس فیلتراسیون و خنک سازی مایع، به دست میآید. این نوع کود به دو صورت در بازار موجود است و بسته به این که pH خاک چه میزان باشد؛ شامل سولفات آهن آبدار (دارای 7 مولکول آب، سبز رنگ) و خشک (مونوهیدراته، سفید رنگ) است. درجه خلوص آهن محلول در آب، در نوع آبدار 18% و در نوع خشک 20% است. این کود جاذب رطوبت است و اگر رطوبت محیطی که در آن نگهداری میشود بیشتر باشد آن را جذب و در غیر اینصورت آن را دفع میکند، در نتیجه نگهداری این کود مشکل است و همیشه باید در محیطی کاملا بسته، خشک و با دمای 15 تا 25 درجه نگهداری شود. این کود به دو صورت محلول پاشی و چالکود استفاده میشود. همچنین بهتر است جهت افزایش کارایی ان،همراه با کود حیوانی بکار برده شود.
کود کلات آهن
از نظر ساختاری، کلات شامل یک هسته و مولکولهای بزرگ شبکهای در اطراف آن است که از هسته مرکزی حفاظت میکنند. کلات آهن یکی از انواع کود آهن است که در آن، عنصر آهن توسط برخی مولکولهای کلاتکننده مانند اسید آمینهها و یا کلات کنندههای مصنوعی مانند EDTA, DTPA, EDDHA بصورت محافظت شده درآمده است. هنگامیکه آهن به شکل کلاته در می آید نسبت به فرم معمولی بسیار راحتتر و سریعتر توسط گیاه جذب میشود. کلات آهن از نظر ساختاری میتواند شامل یونهای Fe3+، یونهای آمونیوم یا سدیم، کمپلکسی مانند DTPA، EDTA، EDDHA، سیتریک اسید، آمینو اسید یا هیومیک-فولویک اسید باشد.
با استفاده از کلات آهن، احتمال رسوب یا آبشویی کاهش یافته، حلالیت و تحرک آهن در خاک بالا میرود و همچنین دسترسی گیاه به آهن افزایش مییابد.
انواع کود کلات آهن
همانطور که گفتیم، برای کلاته کردن آهن از ترکیبات مختلفی استفاده میشود اما کلاتهای رایجی که در بازار عرضه میشوند بیشتر شامل EDDHA, DTPA, EDTA هستند. البته که کارایی این کودها بستگی زیادی به PH خاک دارد.
کلات EDTA:
این کلات، آهن را در PHهای زیر ۶ به شکلی مناسب نگه میدارد، اما در PH ۶.۵، نیمی از آهن رسوب کرده و در PHهای ۷ و بالاتر عملا آهن موجود در کود به گیاه نمیرسد. کلات EDTA عمدتا در شرایط خاکهای قلیایی قابلیت مصرف خاکی ندارد و در چنین خاکهایی توصیه میشود که به صورت برگپاشی مصرف شود. کلاتهای EDTA جزو کلاتهای ضعیف آهن هستند.
کلات DTPA:
از نظر پایداری، از کلاتهای EDTA بهتر است و آهن را تا pH ۷ بخوبی محافظت میکند و مانع رسوب آن میشود، اما در PH های بالاتر، مصرف خاکی این کود کارایی ندارد و آهن آن غیرقابل جذب است. در خاکهای قلیایی مصرف خاکی این کود نیز توصیه نمیشود، و تنها میتوان بصورت محلولپاشی از آن استفاده کرد.
کلات EDDHA:
این کلات جزو قویترین و پایدارترین کلاتهای آهن است و دسترسی گیاه به آهن را تقریبا در تمام PH ها فراهم میکند. این نوع کود با عنوان کلات سکوسترین 138 هم شناخته میشود و میتوان آن را به صورت خاکی نیز مصرف کرد، اما این کلات نسبت به سایر کلاتها گرانتر است. این نوع کلات آهن به صورت پودر جامد حاوی ۶ درصد آهن در بازار به فروش میرسد.
سایر محصولات پارس مرکبات: انواع کود کامل
خواص و فواید کود آهن
- پیشگیری و درمان بیماریهای گیاهان: اسپری کردن کود آهن زمانیکه اولین علائم بیماری در گیاه دیده میشود، میتواند از سرایت آن به دیگر بخشهای گیاه و یا گیاهان همجوار جلوگیری کند.
- کمک به جوانهزنی گیاه: استفاده از کود آهن میتواند در فصل جوانهزنی به کمک گیاه رفته و کیفیت و سرعت فرآیندها را در آن بالا ببرد.
- قابلیت ترکیب با کودهای دیگر: کود آهن میتواند در ترکیب با کودهای طبیعی دیگر موثر باشد و همینطور این کود وقتی با ضد آفتها مخلوط شود، به یک ماده چند منظوره و کاربردی تبدیل میشود.
- قابلیت حفاظت از گیاه در مقابل عوامل محیطی: کود آهن قابلیتی در گیاه ایجاد میکند که میتواند در مقابل سرما، گرما و خشکسالی مقاوم تر شود.
- قابلیت جذب رطوبت: کود آهن ریشه را در جهت جذب رطوبت بیشتر تحریک میکند.
- بهبود مراحل رشد گیاه: مراحل رشد گیاه تحت تأثیر کود آهن با سرعت و کیفیت بالاتری انجام می پذیرد.
- ارتقاء محصولدهی: گیاه با کمک کود آهن، گل، دانه، جوانه و محصول بهتری تولید میکند.
عوارض کود اهن
کود آهن در کنار مزایای بیشمار، عوارضی نیز دارد که باید به آن نیز دقت فراوانی شود تا باعث ایجاد مشکلات نشود. این عوارض عمدتا از مصرف بیش از اندازه کودهای آهن سرچشمه میگیرند؛ زیرا مانند هر کود دیگری مصرف زیاد از حد آهن برای درختان مسئله ساز خواهد شد. عمدتا درختان به آهن کمی نیاز دارند که با مصرف به اندازه کمبود آهن بر طرف میشود. همچنین هنگام استفاده از کودهای شیمیایی نیز باید دقت بیشتری نسبت به کودهای طبیعی داشت.
نحوه استفاده از کود آهن
کود آهن برای درخت
در باغات، زمینها و برای درختان مختلف به وفور از کود آهن استفاده میشود و بیشترین نوع مصرفی،انواع کلاتها شامل DTPA ،EDDHA و EDTA هستند که فقط EDDHA به طور موثر در خاکهایی با PH بالا اثر میکند.
میزان مصرف کود آهن برای هر درخت به طور کلی این گونه است که باید قبل از شروع رشد، کلاتهای آهن را همراه با ۱۲۰ گرم کود خشک در اطراف پایه درختان پاشید. بهتر است پاشيدن كود در فاصله ۷۵ سانتی متر از پایه تنه درختان باشد و همچنین بعد از استفاده از كود، باغ آبياری شود. بسته به رفتار درخت، ممکن است در طول فصل رشد چندین بار مصرف کود نیاز باشد. روش دیگر مصرف كود آهن به صورت برگپاش است و کلاتهای آهن در اين روش نيز موثر هستند و اين كودها میتوانند تا چند روز و با سرعت شاخ و برگ درختان را سبز كنند.
کود آهن گیاهان آپارتمانی
وجود آهن برای گیاهان آپارتمانی دارای اهمیت است بخصوص برای افرادی که این گیاهان در منزل خود نگهداری میکنند، سرسبزی گیاهان اهمیت بالایی دارد و کمبود آهن باعث از دست رفتن این سرسبزی و زرد شدن گیاه می شود. برای همین استفاده از کود آهن برای گیاهان خانگی رایج است. اما چگونه و به چه میزان باید از کود استفاده شود؟
اول باید گفت که با توجه به تنوع انواع گیاهان، دادن یک میزان کلی کار درستی نیست چون این میزان میتواند برای شرایط مختلف متفاوت باشد؛ بهتر است در این زمینه از یک فرد حرفه ای مشاوره بگیرید. اما به صورت یک قاعده کلی برای گياهان آپارتمانی 2/1 قاشق چای خوری كود آهن مايع نیاز است به ازای يك ليتر آب. برای گلدانهای کوچکتر کمتر و برای گلدانهای بزرگتر به دفعات در ماه تکرار کنید.
نحوه استفاده از کود آهن برای گلها
برای گلها و به خصوص گلهای زیبا و زینتی، بیش از هر گیاه دیگری سرسبزی، شادابی و نشاط اهمیت دارد. برای همین هنگام زرد شدن و از دست دادن زیبایی گل ها نیاز است آهن آن بررسی شود تا در صورت کمبود از کود مناسب استفاده شود. با استفاده از کودهای مخصوص گیاهان زینتی میتوان در زمانی کوتاه گیاه را به شرایط اول خود باز گردانند.
سایر محصولات پارس مرکبات: کود ریشه زا
بهترین کود آهن
ارائه یک کود به عنوان بهترین کود آهن کار اشتباهی است زیرا هر کود بنا بر شرایط خاصی میتواند بهتر از سایر کودها عمل کند؛ مواردی مانند شرایط آب و هوایی و منطقه جغرافیایی، نوع خاک و میزان قلیایی بودن آن، نوع درخت و گیاه مورد نظر و… به این دلیل کودها در انواع مختلف مایع، پودری، سولفات آهن، انواع کلات آهن و مانند این تولید میشوند. برای درک بهتر در ادامه مقایسه کلی از چند مدل معروف کود آهن خواهیم داشت تا دید بهتری به شما بدهد، برای اطلاع دقیق و تخصصیتر با توجه به شرایط خود، میتوانید از مشاوره رایگان پارس مرکبات استفاده کنید.
قیمت کود آهن
مانند هر محصول دیگری قیمت کود آهن به عوامل مختلف بستگی دارد. از جمله:
- انواع مختلف کود مثل پودری یا مایع
- نوع گیاه مورد نظر برای کود
- کشور سازنده کود و داخلی یا خارجی بودن آن
- شرکت سازنده کود
- انواع مختلف کود آهن مانند انواع کلات آهن، سولفات آهن و…
قیمت کودها در فروشگاههای آنلاین و غیرآنلاین عمدتا بر اساس این موارد تعیین شده که همین موارد باعث قیمت کم یا زیاد در کودهای مختلف میشود. در فروشگاه اینترنتی پارس مرکبات قیمت انواع کود آهن برای هر محصول نشان داده شده است که با مراجعه به ابتدای صفحه میتوانید از آنها آگاه شوید.
سوالات متداول FAQ
انتخاب یک کود به عنوان بهترین کود کار درستی نیست زیرا هر کود با توجه به شرایطی متفاوتی انتخاب میشود. با توجه به خاک ایران، میتوان کلات آهن EDDHA را معرفی کرد که پایداری زیادی دارد.
اصلی ترین نشانه از کمبود آهن در گیاهان، زرد شدن برگهای آنان است. اگرچه که زرد شدن الزاما به معنی کمبود آهن نیست و میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد.
میزان کود آهن مورد نیاز به عواملی از جمله نوع گیاه، جنس خاک و خود کود بستگی دارد. بهتر است در این زمینه اگر اطلاعات کافی ندارید حتما از یک مشاور کمک بگیرید.