چالکود

ارسال به سرار کشور

ارسال سریع به تمام نقاط ایران

کیفیت محصولات و خدمات

کیفیت تضمینی محصولات و خدمات

ارسال رایگان

ارسال رایگان سفارش بالای 300 تومان

تخفیف هفتگی

تخفیف‌های هفتگی و گروهی

تخفیف خرید عمده

در صورتی که قصد سفارش محصولات با تعداد زیاد و به صورت عمده دارید، پیش از خرید با پارس مرکبات تماس بگیرید تا از تخفیف ویژه در قیمت محصولات و ارسال آنها برخوردار شوید. 

تخفیف ویژه خرید عمده

  • تعداد حداقل 100 عدد کود 5 کیلو/لیتر
  • تعداد حداقل 50 عدد کود 10 کیلو/لیتر
  • تعداد حداقل 25 عدد کود 20 کیلو/لیتر
  • تعداد حداقل 40 عدد کود 25 کیلو/لیتر

ویدیوهای آموزشی چالکود

چالکود چیست » علت استفاده از چالکود

با شروع فصل پاییز و سرما، رشد و نمو درختان متوقف شده و به خواب فرو می‌‌روند. عموم بر این باورند که درختان در خواب نیاز به رسیدگی و نمو ندارند، در صورتی که بهترین زمان برای اصلاح خاک همین زمان است. شما می‌توانید با دادن کود به درخت در این فصل، زمینه را فراهم کنید که در فصل بهار آمادگی بهتری برای رشد و میوه دهی داشته باشد.

درختان به علت ریشه‌های عمیقی که دارند بخصوص درختان چندساله و قدیمی‌تر، بهبود و اصلاح خاکشان دشوارتر است و باید کودی که در فصل خواب، به آنها داده می‌شود عمیقتر درون خاک قرار گیرد تا به نوک ریشه‌ها برسد و اگر کوددهی به شکل پاششی، یا سطحی انجام شود، به ریشه نرسیده و دیر جذب می‌شود. بنابراین نزدیک ریشه درخت، چاله هایی با عمق مناسب با نوع درخت حفر می‌کنند و آنها را با مخلوط کودهای آلی و شیمیایی پر می‌کنند که به آن چالکود گفته می‌شود.

روش چالکود یکی از بهترین و ساده ترین روشهای درست کوددهی است که در زمستان موجب آماده شدن کود در زیر خاک برای استفاده درخت در اول فصل بهار می‌شود و مناسب ترین مکان برای تماس ریشه‌های فعال و جوان درختان با ترکیبات کودی و در نتیجه افزایش راندمان جذب مواد غذایی می‌باشد. درختانی که با چالکود زمستانی تقویت می‌شوند دارای رشد و میوه دهی بهتر در فصل بهار هستند. چالکود بایستی بلافاصله پس از حفر با کود آماده شده، پر شود. طولانی شدن این امر، باعث وارد آمدن خسارت و آسیب جدی به ریشه درختان می‌گردد.

کودهای قابل استفاده به عنوان چالکود

سایر محصولات پارس مرکبات: بهترین کود مایع

چالکود

کودها و ترکیبات مناسب چالکود

با آزمایش خاک، کمبودهای آن مشخص شده و کود مناسب چالکود را تهیه کنید. تقریباً تمامی عناصری که برای رشد و نمو گیاه مورد نیازاند باید در چالکود باشند، باغذار می‌تواند به صورت دستی کودها را تهیه و ترکیب کرده و در چالکود استفاده کند که البته میزانش نسبت به فصل رشد گیاه، کمتر است. اما توصیه می‌شود آن دسته از درختکاران که بدون آزمایش و تجزیه خاک اقدام به چالکود می‌کنند، از کودهای چالکود با  ترکیبات آماده که در بازار تحت عنوان کود کامل گرانوله موجود است و توسط تولیدکنندگان کود فرموله شده، استفاده کنند.

هر دو روش‌ در جای خود کاربرد مناسبی دارند اما اگر نیاز به خرید این دسته از کودهای آماده داشتید به بخش کودها مراجعه و یا با کارشناسان پارس مرکبات تماس حاصل فرمائید.

می توان کودهای چالکود را به طور کلی به دو دسته زیر تقسیم کرد:

کودهای شرکتی و آماده

برای چالکود باید از کودهایی استفاده شود که میزان آبشویی کمی دارند. کودهای کامل گرانوله آماده معمولاً دارای درصدهای پایینی از سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم حدود ۱۵درصد و مقادیر کمی از عناصر ریز مغذی به خصوص آهن، روی، منگنز، بر، مس و منیزیم هر کدام حداکثر تا ۲درصد و حدود ۲۰درصد نیز از گوگرد معدنی با درصد آهک کم و مواد آلی حداکثر تا ۳۰درصد هستند. این تعادل عناصر کمک می‌کند تا تمامی نیازهای گیاه در جهت اصلاح عناصر خاک در فصل فعالیت درخت‌ها برطرف گردد.

میزان نیتروژن در کود چالکود باید کم باشد زیرا در صورت زیاد بودن نیتروژن، احتمال اینکه درخت زودتر از موعد بیدار شود و یا در فصل رشد، شکوفه ریزی و میوه ریزی داشته باشد بالا می‌رود. میزان عناصری همچون پتاسیم و فسفر درصد بیشتری از ترکیبات را به خود اختصاص می‌دهند. فسفر در چالکود باید به صورت سوپرفسفات ساده یا تریپل باشد. عنصر پتاسیم به علت داشتن نقش بالا در تنظیم رشد گیاه عنصر ضروری برای گیاه محسوب می‌شود و همچنین آبشویی کمی دارد.

البته باید در نظر داشت مقادیر این کودها و نحوه ترکیب آنها بنا بر اندازه، نوع و سن درخت، محیط آب و هوایی منطقه و قطر گودال چالکود متغیر است و نمی‌توان میزان ثابتی را مشخص کرد. شما می‌توانید با راهنمایی گرفتن از متخصصین خاک و گیاه پارس مرکبات به انتخاب مناسب بپردازید.

ترکیبات دستی کود چالکود

در تولید دستی پس از شناسایی کمبودهای خاک، می‌توان از انواع نیترات‌ها (نیترات پتاسیم، نیترات آمونیوم، نیترات کلسیم)، انواع سولفات‌ها (سولفات آهن، سولفات روی، سولفات پتاسیم)، مواد حاوی فسفر (سوپرفسفات ساده و سوپر فسفات تریپل)، عناصر کلاته (کلات آهن، روی و منگنز)، گوگرد میکرونیزه و یا گرانوله بنتونیت دار، بوراکس و مولیبیدات سدیم استفاد کرد که میزان آنها نسبت به کمبودشان در خاک کم و زیاد می‌شود. باید در نظر داشته باشید جهت جذب بهتر عناصر کم مصرف مانند آهن، روی، منگنز و… باید از کمپلکس مناسب یا شکل سولفات آنها استفاده کرد.

سایر محصولات پارس مرکبات: خرید کود شیمیایی

خرید چالکود

مکان مناسب حفر چالکود

بهترین مکان برای کود، در فاصله اندک از ریشه‌های فعال گیاه است زیرا توانایی ریشه­‌های جوان و فعال در جذب آب و عناصر غذایی بیش از ریشه­‌های اصلی و قطور درختان می­باشد. به طور کلی حفر چالکود برای درختان مسن باید یک متر با تنه درخت فاصله داشته باشد تا از قطع ریشه‌های اصلی درخت خودداری شود.

در اکثر درختان ریشه‌های جوان و مویین که جذب آب و مواد مغذی را به عهده دارند، زیر آخرین شاخه‌های جانبی قرار گرفته اند. پس بهترین نقطه برای حفر چاله زیر قسمت بیرونی شاخه‌های جوان درخت می‌باشد. حفر چاله در این منطقه باعث می‌شود کمترین خسارت به ریشه‌های اصلی و قطور درخت وارد شود. البته در صورت شنی بودن خاک، چاله‌ها را در ۱/۲ انتهایی سایه شاخه‌های جوان حفر کنید و در صورت رسی بودن خاک، چاله‌ها را در ۱/۳ انتهایی ایجاد کنید.

هنگامی که نوک ریشه درختان را در گودال دیدید، مکان درست را حفر کرده اید. اگر دو درخت در کنار یکدیگر قرار دارند و گودال چالکود را برای آنها مشترک در نظر گرفته اید، نیاز نیست کود را دوبرابر کنید، زیرا این کار باعث اذیت ریشه و درختان می‌شود.

همچنین محل چاله‌ها بهتر است که در مسیر جریان آب باشد زیرا ریشه درختان به طرف آب حرکت می­کند، بنابراین از حفر چالکود بر پشته­‌ها خودداری نمایید. کود پس از آبیاری یا بارندگی در رطوبت خاک حل شده و از طریق ریشه جذب درخت می‌شود. در صورتی که آبیاری به شکل قطره‌ای انجام می‌شود نزدیک‌ترین قطره‌چکان، مکان خوبی برای حفر چالکود است. در آبیاری‌های بارانی یا غرقابی تفاوتی در انتخاب محل مناسب وجود نداشته و می‌توانید کلیه نقاط ممکن را انتخاب کنید.

بهترین زمان حفر چالکود

حفر چالکود باید زمانی انجام شود که فعالیت ریشه گیاهان کم شده و اصطلاحا گیاه به خواب می‌رود، زیرا در فصل رشد که میزان فعالیت ریشه زیاد است با چالکود کردن، احتمال آسیب رساندن مواد مغذی به ریشه گیاهان وجود دارد و در نتیجه کل درخت آسیب می‌بیند. بنابراین اواخر پاییز یا اوایل زمستان وقت مناسبی برای حفر چالکود می‌باشد. استفاده از ترکیبات شیمیایی و آماده گرانوله به خاطر ماهیت تولید و ماندگاری بیشتر، در این زمان امکان پذیر است، زیرا این کودها معمولا به دلیل مواد همراه (گرانول‌کننده)، در آب دیرتر حل شده و عناصر خود را نیز دیرتر آزاد می‌کنند. البته برای درختانی مانند مرکبات که معمولاً فصل خزان ندارند با درنظر گرفتن شرایط محیط مثل کوتاه شدن طول روز و یا سرد شدن هوا، بهترین زمان چالکود کردن معمولا اواخر آذر تا دی ماه است.

اگر از ترکیبات دستی چالکود استفاده می‌کنید، چون این کودها حلالیت بالایی در آب دارند و با بارندگی در فصل پاییز و زمستان و یا آبیاری شسته می‌شوند، بهتر است این کار به جای پاییز یا اوایل زمستان در اواسط بهمن ماه صورت پذیرد تا علاوه بر اینکه از آبشویی کودها جلوگیری می‌شود، در این فرصت باقیمانده تا بهار نیز، عناصر آن آزاد شده و آماده جذب در ریشه شود.

ابعاد مناسب گودال چالکود

بهترین عمق حفر چاله ابعادی است که ریشه‌های جوان بتوانند با عناصر و کود قرار داده شده در چالکود در تماس باشند. با این که نمی‌توان عمق دقیقی برای چالکود تمام درختان پیشنهاد کرد، عمق ۶۰ سانتی‌متر برای حفر گودال چالکود در اکثر درختان مناسب و کافی است. اگر درخت شما کمتر از ۳ سال عمر دارد چون هنوز ریشه‌ها در خاک عمیق نشده‌اند، پیشنهاد می‌‎دهیم چاله‌هایی به عمق ۳۰ سانتی‌متر حفر کنید. می‌توان گفت عمق چاله به عمق پراکندگی ریشه‌های درخت بستگی دارد که می‌تواند با توجه به عمق ریشه درخت حداقل تا ۳۰ سانتی‌متر و حداکثر تا ۶۰ سانتی‌متر در نظر گرفته شود.

در صورتی که برای اولین بار به حفر گودال برای چالکود اقدام می‌کنید، ابعاد گودال را ۶۰ سانتی‌متر در نظر بگیرید ولی در سالهای بعد این ابعاد به ۵۰،۴۰ و ۳۰ سانتی‌متر کاهش می‌یابد، تا از قطع ریشه‌های رشد کرده در چالکودهای مربوط به سالهای گذشته جلوگیری شود.

همچنین در صورت کافی نبودن فضای اطراف درخت، عمق و ابعاد گودال مطابق با شرایط محل در نظر گرفته می­شود تا مانع از آسیب رسیدن به ریشه های درخت گردد.

تعداد گودال چالکود

برای درختان بر اساس نوع، سن، وضعیت خاک و فاصله بین درختان، تعداد گودال متغیر است. برای درختانی که بیش از ۱۰ سال سن دارند، برای هر درخت دو الی چهار گودال کنده می شود.

حداقل دو چالکود مورد نیاز هر درخت است که در مقابل هم با زاویه ۱۸۰ درجه قرار می‌گیرند. برای اینکار زیر سایه انداز درخت یک دایره دور تا دور درخت می‌کشیم و حداقل دو نقطه مقابل هم را برای حفر گودال درنظر می‌گیریم. البته در صورت کم بودن جا یک گودال برای دو درخت حفر می‌گردد که مواد کودی آن نباید دو برابر شود.

در صورت داشتن مکان مناسب برای حفر بیشتر، بهتر است در اطراف هر درخت ۴ گودال حفر شود. با نگهداری و مراقبت از این گودالها، نیاز به حفر چاله به صورت هر ساله نخواهد بود و از همان چاله‌ها می‌توان برای چندین سال جهت چالکود استفاده کرد.

سایر محصولات پارس مرکبات: بهترین کود برای رشد سریع نهال

پر کردن گودال چالکود

بر خلاف فکر برخی از افراد، گودال چالکود را نباید با خاک تخلیه شده پر کرد. بهتر است خاک خارج شده از چاله ها را به صورت یکنواخت در فاصله بین ردیف­های درختان پخش کنید و برای اثربخشی بیشتر کود‌دهی در روش چالکود، حفره را با مخلوطی از ماده آلی (کود دامی یا خاک برگ یا کمپوست) و کود کامل ماکرو و میکرو پر کنید. به این صورت که، در قسمت ته چاله کودهای دامی مناسب ریخته، در قسمت میانی کود دامی را با کود ماکروی کامل باغبانی و کود شیمیایی به خوبی مخلوط نموده و سپس درون چاله بریزید. کود را در داخل چاله تا حدی بفشارید و درصورت نشست، مجددا کود دامی پوسیده بیفزایید تا هم سطح خاک شود.

مسئله مهم در رابطه با مصرف کودهای دامی درجه اطمینان از پوسیده بودن کامل آنها می‌باشد. افرادی به اشتباه می‌پندارند که کود دامی نپوسیده، عناصر غذایی زیادی به گیاه می‌رساند و باعث تقویت بیشتر خاک می‌شود در حالی که این کود، نیتروژن خاک را کاهش می‌دهد و به دلیل تغذیه دام از علف، در کود حیوانی تازه وجود بذر علف‌های هرز و همچنین آفات یافت می‌شود. برای انتخاب کود شیمیایی مناسب برای چالکود از کارشناسان منطقه‌ای خود استفاده کنید. برای تهیه کود می توانید از کودهای پارس مرکبات دیدن نمایید.

قیمت چالکود

فواصل تکرار عملیات چالکود

تا کنون به اینکه چالکود چیست و نحوه چالکود کردن پرداختیم. در اینجا زمان تکرار چالکود را باهم بررسی می‌کنیم. در مطالب فوق گفتیم در صورتی که از چالکودها به خوبی مراقبت شود به عنوان مثال به رطوبت و تهویه مناسب چالکودها رسیدگی شده و از رطوبت یا خشکی بیش از حد آنها جلوگیری شود، حداکثر تا ۴ سال بعد نیز می‌توان از همان چالکود استفاده کرد و نیاز به چالکود سالانه نیست زیرا کودهای به کار رفته در چالکود بخصوص انواع شیمیایی و آماده آن، دارای رهایش کند بوده و زمان اثربخشی آن طولانی است.

به طور معمول چالکود برای درختان میوه هر یک سال در میان انجام می‌شود. اگر چالکود هر سال تکرار شود نتیجه بهتر و اثر بخش‌تری خواهد داشت به طوری که صرفه آن نسبت به هزینه بیشتر خواهد شد. در صورت تکرار چالکود کردن برای بار دوم یا بیشتر، بهتر است گودال‌های جدید حفر کنید و از گودال های چالکود سال‌های قبل استفاده نشود. اینکار باعث اثردهی بهتر چالکود خواهد شد.

اندازه قطر گودال نیز بستگی به وسیله‌هایی دارد که برای حفر چالکود از آن استفاده می‌کنید. اگر شما با بیل و کلنگ چاله را حفر نمایید، قطر آن باید بین ۳۰ تا ۶۰ سانتی‌متر باشد اما اگر برای حفر، از مته پشت تراکتوری استفاده نمایید، قطر چاله حدود ۴۰ سانتی‌متر و بیشتر خواهد شد.

مزایای استفاده از چالکود

  • قراردادن مواد مغذی در اختیار درخت با شروع فصل رشد
  • کاهش گلریزی و افزایش تعداد شکوفه‌ها
  • جلوگيری از خشكيدگی و مرگ سرشاخه‌ها
  • جلوگیری از هدررفت کود
  • اقتصادی و به صرفه بودن روش کود دهی
  • بهبود کیفیت میوه
  • تقویت عمومی گیاه و نیاز کمتر کودی طی فصل‌های بعد
  • رشد، استحکام، افزایش و گسترش حجم ریشه
  • افزايش سطح برگ در درختان
  • سهولت در جذب مواد غذایی با اسیدی کردن محیط بوسیله کودهای سولفاته و گوگرد
  • از بین رفتن علف‌های هرز و صرفه جویی در مصرف علف کش‌ها
  • افزایش کارایی کود دامی در مجاورت کود شیمیایی
  • کاهش اثر استرس‌های محیطی
  • افزایش جذب عناصر شیمیایی به خصوص عناصر کم تحرک و میکرو
  • افزایش نفوذپذیری و تهویه، بهبود و غنی سازی بافت خاک

معایب استفاده از چالکود

  • در حفر غیراصولی گودال، امکان آسیب و قطع ریشه‌های جوان و انتهایی درخت وجود دارد که باعث نتیجه عکس می‌شود
  • غیراصولی بودن اندازه‌ها و درصد و تناسب کودهای دامی و شیمیایی، سوختگی ریشه و در نهایت نتیجه عکس همراه دارد
  • غیراصولی و اشتباه پر کردن چاله باعث بی اثر بودن چالکود خواهد شد
سوالات متداول

سوالات متداول FAQ

چالکود مزایای زیادی دارد که از جمله آن میتوان به قراردادن مواد مغذی در اختیار درخت با شروع فصل رشد، کاهش گلریزی و افزایش تعداد شکوفه‌ها، جلوگيری از خشكيدگی و مرگ سرشاخه‌ها، جلوگیری از هدررفت کود، اقتصادی و به صرفه بودن روش کوددهی و بهبود کیفیت میوه اشاره کرد.

با توجه به زمان اثر بخشی طولانی در چالکود نیازی به تکرار سالانه نیست و حداکثر تا ۴ سال میتوان از همان چالکود استفاده نمود.

اواخر پاییز و اوایل زمستان از این رو برای چالکود مناسب است که فعالیت ریشه گیاهان کم می‌شود، زیرا اگر فعالیت ریشه زیاد باشد با چالکود احتمال آسیب رساندن به آن وجود دارد.

4.5/5 - (6 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *