تمشک، درست زمانی میوه میدهد که جای توتفرنگی را میگیرد. ضمن داشتن ارقامی که در طول تابستان میوه میدهند، ارقامی از آن هم یافت میشوند که میوه آنها در پاییز میرسد.
بوتههایی که در تابستان میوه میدهند، روی شاخههای نرم درازی که سال قبل رشد کردهاند، محصول میدهند، بنابراین اولین محصول تابستانی یک سال بعد از کشت به دست میآید. شاخههایی که در پاییز میوه میدهند، در یک سال رشد کرده و تولید میوه میکنند و در پاییز سال پس از کشت مقداری محصول ریز به بار میآورند.
محل کشت و نوع خاک مناسب کشت
این میوه خاک حاصلخیز با PH برابر ۶.۵ یا کمتر از آن را ترجیح میدهند. آنها در خاکهایی قلیایی چندان رشد نمیکنند.
زهکشی خوب برای آنها حیاتی است و به پوسیدگی ریشه که در خاکهای مرطوب توسعه مییابد حساس است.
خریداری نهال
تمشک معمولا برای کشت زمستانی با ریشههای لخت به فروش میرسد. لازم است نهالهای گواهی شده عاری از ویروس را خریداری کنید. پایههایی که خوب مدیریت شده، کیفیت خوبی داشته و در خاکهای اسیدی کشت شده باشند تا ۱۴ سال محصول میدهند.
آماده کردن زمین برای کاشت نهال
توجه کنید نهال را در جایی که در ۶ سال گذشته تمشک یا توت فرنگی کشت شده نکارید. اگر در زمینی بکارید که خوب شخم خورده و عاری از علف هرز باشد تنها نیاز به اضاف کردن کمپوست باغی یا کود پوسیده است.
تمشکهایی که پاییزه هستند در نواحی غیر بادخیز نیاز به قیم ندارند، اما تمشکهای تابستانی به یک قیم تیرک و سیم احتیاج دارند. گیاهان را به فاصله حدود ۴۵ سانتی متری از همدیگر، کشت کنید.
مراقبت از محصولات
در بهار ابتدا جوانههای واقع در کنده شاخه باز میشوند. سپس شاخههای جدید از زیر سطح زمین آشکار میشوند. از این نقطه، کنده اصلی را قطع کنید. شاخههای تازه را نیز که خیلی دور از ردیفها ظاهر میشوند، حذف کنید.
زمانی که هوا گرم شد، با کاه یا علف خشک مالچ ضخیمی بپاشید. کشیدن شش یا هفت لایه برگ روزنامه از زیر مالچ، میتواند شاخههای جدید ناخواسته و اکثر علفهای هرز را از بین ببرد. چنانچه تمشک در نزدیکی سطح زمین ریشه کرده باشد، بهتر است آن ریشهها را شخم بزنید.
به محض رسیدن ارتفاع شاخههای میوه دهنده ارقام تابستانی به سیمها، آنها را ببندید. در این ارقام ، به ازای هر متر ردیف فقط به ۱۰-۱۲ شاخه قوی نیاز است، لذا بقیه را از سطح خاک قطع کنید.
شاخههای تمشکهای پاییزه، نیازی به تنک کردن ندارند اما باید آنها را در نواری به عرض ۳۰ سانتی متر محدود کنید. در هوای خشک آبیاری کرده و علفهای هرز را دفع کنید. کود دادن نیز در طول فصل ضروری نیست.
هرس بعد از میوهدهی
در سال اول شاخههای میوه دهنده تمشکهای تابستانی را هرس نکنید. آنها فصل بعد بارور میشوند. در سال دوم و سالهای آتی، وقتی تمام میوهها چیده شدند همه شاخههای میوه دهنده را فقط تا سطح زمین قطع کنید.
شاخههای تازه را ببندید و در صورت لزوم تنک کنید.هرس تمشکهای پاییزه ساده است. هر سال از جمله سال اول، همه شاخههای میوه دهنده را پس از پایان میوهدهی از سطح زمین قطع کنید.
پس از هرس، مالچ قدیمی کاه را جمع کنید. برای کمک به پوسیدن کندههای خشک شده، در طول ردیفها کمپوست باغی پهن کنید. در صورت نیاز، به تناوب در بهارها یک کود ارگانیک کمکی بدهید.
حفاظت از محصول
شتهها را در طول فصل کنترل کنید. از توری برای حفاظت میوه در مقابل پرندگان استفاده نمایید. کرمهای کوچک میوه تمشک ممکن است در میوه رسیده یافت شوند. جمع کردن مالچ و شخم خاک در زمستان، در کنترل این کرم و آفت ساقه خوار کمک میکند. این آفت زخمهای را ایجاد میکند که میتواند نقطه ورود بیماریها باشند. در طول فصل روی شاخهها علایم بلایت اسپور تمشک، بلایت شاخه و لکه شاخه را کنترل کنید.
سوالات متدوال درباره کاشت تمشک
۱) تمشکها در چه خاکی رشد میکنند؟
تمشکها خاک حاصلخیز با PH برابر ۶.۵ یا کمتر از آن را ترجیح میدهند. آنها در خاکهایی قلیایی چندان رشد نمیکنند. زهکشی خوب برای آنها حیاتی است، تمشک به پوسیدگی ریشه که در خاکهای مرطوب توسعه مییابد حساس است.
۲) آیا بوتههای تمشک نیاز به هرس دارند؟
در سال اول شاخههای میوه دهنده تمشکهای تابستانی را هرس نکنید. آنها فصل بعد بارور میشوند. در سال دوم و سالهای آتی، وقتی تمام میوهها چیده شدند همه شاخههای میوه دهنده را فقط تا سطح زمین قطع کنید.
هرس تمشکهای پاییزه ساده است. هر سال از جمله سال اول، همه شاخههای میوه دهنده را پس از پایان میوهدهی از سطح زمین قطع کنید.