خرید کود ریشه زا

ارسال به سرار کشور

ارسال سریع به تمام نقاط ایران

کیفیت محصولات و خدمات

کیفیت تضمینی محصولات و خدمات

ارسال رایگان

ارسال رایگان سفارش بالای 300 تومان

تخفیف هفتگی

تخفیف‌های هفتگی و گروهی

تخفیف خرید عمده

در صورتی که قصد سفارش محصولات با تعداد زیاد و به صورت عمده دارید، پیش از خرید با پارس مرکبات تماس بگیرید تا از تخفیف ویژه در قیمت محصولات و ارسال آنها برخوردار شوید. 

تخفیف ویژه خرید عمده

  • تعداد حداقل 100 عدد کود 5 کیلو/لیتر
  • تعداد حداقل 50 عدد کود 10 کیلو/لیتر
  • تعداد حداقل 25 عدد کود 20 کیلو/لیتر
  • تعداد حداقل 40 عدد کود 25 کیلو/لیتر

کود ریشه زا چیست و علت استفاده از آن

برای رشد بهتر گیاه، باید به ریشه آن توجه زیادی معطوف داشت. چون ریشه می تواند گیاه را در خاک نگه دارد و مواد مغذی و آب از طریق ریشه به گیاه می رسد بنابراین هرچه ریشه قوی تر باشد به رشد گیاه کمک می‌شود. یکی از عناصر مهم مورد نیاز گیاه فسفر است که باعث رشد ریشه و گلها، میوه‌ها و دانه‌ها می‌شود. همچنین فسفر توانایی گیاه برای مقابله با استرس را بالا میبرد و به زیاد شدن شکوفه در گیاهان کمک می‌کند. در هنگام قلمه زدن گیاهان نیز ته قلمه را در کودی که حاوی فسفر است بزنید (هورمون ریشه زا)، با این کار به ریشه دهی سریع تر گیاه کمک می‌کنید. به همین دلیل این ماده اصلی در کودهای تقویت کننده ریشه دهی باید میزان بالا را داشته باشد.

پس کود ریشه زا، کودی است که در ترکیباتش میزان بالایی از فسفر (P) استفاده شده باشد.

خرید کود ریشه زا

سایر محصولات پارس مرکبات: کود مایع برای درخت

ریشه چیست و اهمیت آن در گیاهان

از آنجا که این مقاله را انتخاب کرده‌اید تا در مورد کودهای ریشه زا و تقویت کننده ریشه بدانید، خوب است کمی هم به اهمیت ریشه در گیاه بپردازیم. ریشه در گیاه شناسی، به قسمتی از گیاه گفته می‌شود که آوندی بوده و در زیر خاک قرار دارد، و یکی از قسمت های حیاتی در گیاه است که نقش مهمی را در زنده ماندن گیاه دارد، ریشه گیاهان به آنها کمک می‌کند تا با آب و مواد مغذی درون خاک تغذیه کرده و به رشد و شکوفایی برسند و در جای خود محکم و استوار بمانند. در واقع اگر ریشه آسیب ببیند گیاه شاداب نیز خیلی زود پژمرده شده و می‌میرد.

البته ریشه کمی از گیاهان بالای زمین رشد می‌کند، که به آنها ریشه‌های هوایی می‌گویند. این ریشه‌ها نیز همانند ریشه‌های زیرزمینی، وظیفه غذارسانی به گیاه را به عهده دارند ولی به جای محکم کردن گیاه در زمین و خاک، با چسباندن گیاه به دیوارهای نزدیک، صخره‌ها، نرده‌ها و…، گیاه را در جای خود محکم می‌کنند.

وظایف ریشه در گیاهان

ریشه ها در کنار رساندن آب و مواد مغذی به گیاه، گاهی نیز برای ذخیره مواد غذایی به کار می‌روند. همچنین ستون گیاه بوده و گیاه را در زمین استوار نگه می‌دارد. بنابراین میتوان گفت که وظایف ریشه در گیاهان شامل این موارد است:

  • رساندن آب و مواد معدنی به قسمت های مختلف گیاه
  • لنگر انداختن و سر پا نگهداشتن گیاه در خاک
  • ذخیره سازی مواد غذایی در برخی گیاهان مانند سیب زمینی یا شلغم و گل کوکب
  • تولید مثل و تکثیر در برخی گیاهان
  • جلوگیری از فرسایش خاک
  • ساختن بعضی هورمونهای گیاهی از جمله نیکوتین در بعضی گیاهان

با در نظر گرفتن نقشی که ریشه ها در گیاهان به عهده دارند باید متذکر شد که نگهداری ریشه، افزایش و تقویت ریشه و ایجاد ریشه در مواردی که گیاهی را تازه قلمه زده‌ایم، از ارکان اصلی رشد و شکوفایی یک گیاه می‌باشد.

عناصر کود ریشه زا

عناصر ضروری در گیاه و نقش آنها

عناصر پر مصرف (ماکرو)

عناصر ضروری پر مصرف شامل: کربن C، هیدروژن H، اکسیژن O، نیتروژن N، فسفر P، پتاسیم K، کلسیم Ca، گوگرد S و منیزیم Mgاست. که البته گیاه سه عنصر کربن و هیدروژن و اکسیژن را از هوا دریافت می‌کند، البته سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم بیشترین کاربرد را در رشد گیاه دارند.

عناصر کم مصرف (میکرو)

عناصر کم مصرف شامل آهن Fe، کلر Cl، منگنز Mn، بور B، روی Zn، مس Cu و مولیبدن Mo می‌باشند.

بعضی از افراد می‌پندارند میزان کم مصرف و پرمصرف بودن عناصر به تعداد دفعات مصرف گیاه بستگی دارد، و عناصر پرمصرف را تعداد دفعات بیشتری به گیاه می‌دهند که این تصور اشتباه است. بلکه عناصر ماکرو و میکرو به میزان مصرف گیاه تفکیک شده است. مقدار استفاده عناصر پرمصرف در گیاهان بیشتر از عناصر کم مصرف است.

نقش سه عنصر ضروری در خاک برای رشد گیاهان و علائم کمبود آنها

سایر محصولات پارس مرکبات: مشاوره احداث باغ

تفاوت کود ریشه زا (کود تقویت ریشه) با هورمون ریشه زا

هورمون واژه‌ای یونانی است به معنای محرک و تحریک کننده. اکسین ها یکی از اصلی‌ترین و اولین گروه از هورمون‌های گیاهی می‌باشند. مواد طبیعی‌ای که در گروه‌های مختلف اکسین ها، اتیلن، سیتوکنین ها، اسید آبسیزیک و جیبرلین ها جای گرفته اند، با نام هورمونهای ریشه زایی در گیاهان شناخته می‌شوند. بنابراین هر قلمه‌ای که با اصول درست از گیاه جدا شود به وسیله این هورمونهای طبیعی ریشه می‌دهد. اما دانشمندان نیز نوع مصنوعی آنها را تولید کرده‌اند تا به طور غیر طبیعی نیز رشد قلمه گیاهان مختلف یا پرورش آنها را بیشتر کنند. این هورمونهای ریشه‌زا، مواد شیمیایی هستند که برای ایجاد ریشه در گیاه قلمه‌زده شده، استفاده می‌شوند. از هورمون برای تقویت ریشه گیاهان داخل خاک استفاده نمی‌شود.

هر کدام از هورمونهای ریشه زایی در بازار، برای گیاهان خاصی استفاده می‌شوند. به طور مثال هورمونهای محرک برای ریشه زایی سانسوریا، گوجه فرنگی، توت فرنگی، درخت پسته، گردو، سیب، برنج و کاکتوس کمی در ترکیبات با هم متفاوتند و همین امر باعث شده هورمونهای ریشه زایی متفاوتی نیز در بازار عرضه شود. آنها معمولا به صورت پودر، ژل و یا مایع هستند. زمانی که از هورمون ریشه‌زایی به شیوه‌ی صحیح استفاده شود، باعث رشد سریع ریشه در قلمه و افزایش تنومندی بیشتر نسبت به قلمه‌هایی که هورمون دریافت نمی‌کنند، می‌شود. شانس رشد گیاه جدید را افزایش می‌دهد.

و اما کود ریشه زا و تقویت کننده ریشه، کودی است که با تحریک رشد ریشه به گیاهان داخل خاک کمک می‌کند تا ریشه‌ای قوی و سالم داشته باشد و هر چه ریشه قوی تر باشد گیاه نیز سالمتر و پربارتر می‌شود. این کود با توجه به ترکیباتی که دارد می‌تواند تقویت کننده ریشه و یا ترمیم کننده ریشه‌های از بین رفته باشد و با ریشه زایی بیشتر در خاک باعث بزرگ و عمیق و پراکنده شدن ریشه شده و همین امر کمک می‌کند تا ریشه آب و مواد مغذی بیشتری را به گیاه برساند.

زمان استفاده کود ریشه زا

بهترین زمان استفاده از کود ریشه زایی یا تقویت ریشه

هر یک از گیاهان در مراحل رشد به کود (تقویت کننده) مناسب، احتیاج دارند. برای مثال بعضی از گیاهان در مرحله قبل از کاشت؛ به هورمون ریشه زایی جهت استفاه بهینه از مواد مغذی برای ریشه زایی و رشد ابتدایی ریشه ها نیاز دارند. تعدادی از گیاهان مرحله ریشه زایی، نشا و یا قلمه زنی را پشت سر گذاشته و نیازمند مواد مغذی برای تقویت ریشه‌های قبلی خود در عمق خاک و همچنین تکثیر و پراکنده شدن ریشه های قدیم و جدیدشان می‌باشند.

برای کوددهی بهتر، از آنالیز مواد موجود در خاک شروع کنید. با شناخت اجزای خاکی که برای گیاه در نظر داریم، پی می٬بریم که آیا لازم است کود استفاده شود یا خیر. و در صورت نیاز به چه میزان باید استفاده شود.

توجه کنید که با وجود فسفر به مقدار زیاد در خاک، بهتر است از کودی برای بهبود رشد ریشه استفاده نکنید.

استفاده از کود طبیعی یا حیوانی نیز خوب اما زمانبر است، معمولاً چندین ماه طول می‌کشد تا مواد مغذی آن در دسترس گیاه قرار گیرد و جذب ریشه‌ها شود. بنابراین، اگر تمایل به کود ریشه زایی طبیعی دارید باید کود را حدود ۶-۵ ماه قبل از کشت یا بیدار شدن گیاه استفاده کنید.

همچنین، در طول فصل رشد گیاه، که عموما بهار و تابستان است، استفاده از کود ریشه زا بسیار مفید خواهد بود که البته اگر به میزان مناسب و درست استفاده شود، باعث رشد و فعالیت ریشه‌ها و در نتیجه رشد کل گیاه خواهد شد. اگر در زمان و میزان مصرف این کود، دقت نشود، مانع رشد رویشی گیاه، بخصوص در نهال های جوان می‌شود.

بهترین کود ریشه زا

سایر محصولات پارس مرکبات: بهترین کود آهن

نحوه استفاده از کود ریشه زا یا تقویت ریشه

کود ریشه زا، از مواد شیمیایی تشکیل شده که باعث تحریک رشد ریشه در قلمه‌های گیاه (هورمون ریشه زا) شده و یا در تقویت ریشه‌های داخل خاک استفاده می‌شود. این کود به سه صورت ژل، مایع و پودر موجود می‌باشد. به سه روش می توان از کود ریشه زا استفاده کرد:

در روش اول،  قبل از پیوند یا کاشت، کود (هورمون) را مستقیماً به ریشه‌های گیاه یا پایین قلمه بزنید. بدین منظور؛ انتهای قلمه‌ها را در آب بگذارید تا خیس شود، سپس انتهای قلمه را به اندازه ۲ تا ۲/۵ سانتی‌متر به هورمون ریشه زایی آغشته کنید، دقت کنید که مستقیم در ظرف حاوی هورمون فرو نکنید، سپس به قلمه آرام ضربه بزنید تا هورمون ریشه زایی اضافی بریزد و بعد قلمه را در بستر کاشت مناسب قرار دهید. برای قلمه زنی از یک تیغ تیز یا چاقوی مناسب این کار استفاده کنید تا محل برش انتهای قلمه، زودتر بسته شود. تکثیر گیاهان به روش قلمه زدن شامل قلمه ریشه، ساقه و برگ است. در مورد گیاهان سخت‌ریشه‌زا بیست روز دیگر مجددا روی قلمه‌ها هورمون ریشه‌زایی اسپری میکنند. در روش دیگر، مقدار مناسب (طبق دستور نحوه مصرف روی محصول) از کود را در یک لیتر آب حل کرده و بعد از کاشت قلمه‌ها در زمان‌های آبیاری با این محلول آبیاری کنید.

در روش دوم، کود پودری را مستقیماً در خاک قرار دهید و یا با خاک مخلوط کنید. عموما این گونه کوددهی در مزارع کشاورزی استفاده می‌شود که با پاشیدن کود روی خاک و یا مخلوط کردن کود پودری با خاک، کوددهی انجام می‌پذیرد و سپس آبیاری می‌کنند. این روش برای درختان با ریشه‌های سخت مناسب است.

در روش سوم، کودهای ریشه زا را با آب آبیاری مخلوط کرده و برای گیاهان ریشه‌دار استفاده کنید. این روش برای تقویت ریشه‌های داخل خاک و رشد بهتر ریشه، استفاده می‌شود. اگر کود ریشه زا مایع بود، میزان ۵ میلی‌لیتر معادل یک درب و در صورت پودری بودن یک قاشق مرباخوری که معادل ۵ میلی لیتر می‌شود، را در یک لیتر آب حل کرده و هر دو هفته یکبار، گیاه را با آن آبیاری کنید.

البته این مقادیر، به طور کلی بیان شده که باید با در نظر داشتن متفاوت بودن نوع گیاه، نوع قلمه و محیط خاک یا آب و هوا، برای کوددهی بهتر با یک مشاور مشورت شود. مشاورین پارس مرکبات در این زمینه آمادگی لازم را دارند.

مزایای استفاده از کود ریشه زا یا کود تقویت کننده ریشه

  • رشد و حفظ ریشه‌چه‌های اولیه در گیاه
  • افزایش توان مواجه گیاه با استرس‌های ناشی از بیماری‌های ریشه و سموم مورد استفاده برای مبارزه با این بیماری‌ها
  • افزایش مقاومت در مقابل استرس‌های ناشی از انتقال نشاء یا قلمه
  • کمک به ریشه دوانی گیاه پس از انتقال
  • کمک به زود رسی محصول
  • افزایش کیفیت و کمیت رشد گیاه و میوه
  • کاهش مصرف آب به دلیل ریشه‌ی توسعه‌یافته
  • افزایش ریشه زایی در نشاها و قلمه‌ها

معایب استفاده از کود ریشه زا یا کود تقویت کننده ریشه

  • آلودگی آب‌های زیرزمینی
  • مسمومیت غذایی در حیوانات
  • تغییر pH خاک
  • نابودی خاک در مصرف درازمدت

نقش آبیاری در توسعه ریشه ها

وقتی به گیاهان کود می‌دهیم باید توجه داشت که بدون آب پژمرده شده و احتمالا از بین می‌روند. ریشه گیاهان بعد از کشت برای رشد به خاکی که به صورت یکنواخت مرطوب باشد نیاز دارند، البته توجه کنید که غرقاب نباشد. همچنین اگر به گیاه زیاد آب داده شود، برگ گیاه زرد شده، قد گیاه کوتاه مانده و ریشه های گیاه نیز می‌گندد. در صورت دادن کود به گیاه، خاک را قبل و بعد از کوددهی کاملاً آبیاری کنید تا ریشه‌ها راحتتر مواد مغذی را جذب و رشد کنند. خشکی دادن به گیاهان نیز، می‌تواند ریشه گیاه را از بین برده و گیاه را به سمت نابودی ببرد.

سایر محصولات پارس مرکبات: بهترین کود نهال

بهترین کودهای ریشه زا یا کود تقویت ریشه

کودی را به عنوان بهترین کود نمیتوان معرفی کرد زیرا باید شرایط گیاه و اقلیم آب و هوایی و خاک برای هر گیاه را در نظر داشت. اما در مجموع کودی با درصد بالای فسفر (و درصد کمتری نیتروژن و پتاسیم) از جمله کودهای مناسب برای ریشه زایی هستند. فسفر به ایجاد ریشه‌های سالم در آغاز رشد کمک می‌کند. و با تقویت ریشه در مراحل بعدی رشد گیاه، باعث گلدهی و تولید میوه با کیفیت می‌شود.

برای ایجاد، حفاظت، تقویت و رشد ریشه‌های گیاهان باید به کمک خاک و گیاه رفته و از کود ریشه زایی یا تقویت کننده ریشه استفاده کنیم. عنصر فسفر، در طول پروسه رشد از ریشه‌های گیاهان محافظت می‌کند. این عنصر  به ریشه‌های گیاه کمک می‌کند تا تعداد زیادی از ریشه‌های جدید را به طور عمقی در دل خاک ایجاد کند و همچنین ریشه‌های قدیمی گیاه را همزمان با رشد تقویت می‌کند.

با در نظر گرفتن نقش اصلی ریشه برای گیاه، به ضرورت استفاده باغداران و کشاورزان و افراد پرورش دهنده گل و گیاه، از کودهای ریشه زا و یا کودهای طبیعی پی می‌بریم. برای این منظور کودهای کامل NPK  که در آن N علامت اختصاری عنصر نیتروژن و P مخفف عنصر فسفر و K علامت اختصاری عنصر پتاسیم (سه عنصر ضروری برای رشد گیاه) است،  کارایی بالایی دارند و چون فسفر عنصر ریشه زا است بنابراین استفاده از کودی با درصد کمتری از نیتروژن یا پتاسیم و درصد بالایی از فسفر گزینه مناسبی برای ریشه زایی است. به طور مثال کود کامل ۱۳-۴۰-۱۳ NPK با درصد بالایی از فسفر و درصد یکسانی از پتاسیم و نیتروژن کود ریشه زایی به حساب می‌آید. برای مشاوره بهتر برای انتخاب کود ریشه زای مناسب، می‌توانید با کارشناسان پارس مرکبات، جهت انتخاب بهترین کود برای گیاهتان در ارتباط باشید.

سوالات متداول

سوالات متداول FAQ

با توجه به اهمیتی که ریشه گیاه دارد و برای افزایش کیفیت و سرعت ریشه دهی، ویژگی اصلی کودهای ریشه زا فسفر زیاد آن ها است.

در برخی از گیاهان بهترین زمان در مرحله قبل از کاشت، بعد از نشا و قلمه زنی است. همچنین در طول فصل رشد گیاهان که عموما بهار و تابستان است.

کودی میتواند به عنوان یک کود ریشه زای خوب در نظر گرفته شود که به میزان قابل توجهی فسفر زیادی داشته باشد، اما سایر عناصر مهم از جمله نیتروژن و پتاسیم را نیز داشته باشد.

5/5 - (3 امتیاز)

یک پاسخ به “کود ریشه زا”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *