تخفیف‌های هفتگی پارس مرکبات رو از دست ندی!!!

درخت انجیر و بیماری‌های آن

بازدید: 8,349 بازدید
درخت انجیر

انجیر با نام علمی Ficus carica L درختی خزاندار، از تیره توت سانان است. در جنس Ficus حدود ۶۰۰ گونه وجود دارد که بیشتر گرمسیری و همیشه سبز هستند.  انجیر بومی غرب آسیاست و هزاران سال است که در این منطقه و نیز در اطراف دریای مدیترانه کشت می‌گردد.

تحمل درخت انجیر در برابر سرما، کمی از انار کمتر است و در زمستان در درمای منفی ۹ درجه سانتیگراد، تمام شاخه‌هایش تا سطح زمین می‌خشکد. درخت انجیر خاکهای ژرف لمونی را ترجیح می‌دهد. این درخت را می‌توان به صورت دیم پرورش داد، ولی آبیاری مرتب در بالابردن کمیت و کیفیت رشد، محصول و سلامت درخت اهمیت زیادی دارد.

درخت انجیر در شرایط مساعد تا ۱۰۰ سال عمر و تا ۱۵ متر ارتفاع پیدا می‌کند.در درخت انجیر بارور، گل‌های نر و ماده در مجاورت هم در داخل یک دمگل گوشتی که بعدا قسمت خوراکی میوه رسیده را تشکیل می‌دهد، به وجود می‌آیند.

درخت انجیر معمولا به وسیله قلمه ریشه دار زیاد می‌شود. فاصله کشت، برحسب آبی و یا دیم بودن باغ و قدرت خاک، متفاوت است. در باغ‌های آبی فواصل کشت ۶ تا ۸ متر پیشنهاد می‌شود. در درختان بالغ انجیر، دو پیرایش، یکی در تابستان و یکی در زمستان، انجام می‌شود. در ایران، انجیر تقریبا درتمام نقاط کشت می‌شود و استهبان بزرگترین انجیرستان جهان را دارد.

تعیین زمان گرده افشانی

باغداران می‌توانند زمان آمادگی میوه های انجیر برای پذیرش دانه گرده را از روی صفاتی نظیر قطر میوه ، تغییر رنگ کلاله ، بوی برخاسته از درخت ، نرم بودن بافت میوه انجیر و باز شدن دهانه استیول مشخص نمایند که این زمان بسته به ارقام درخت انجیر و شرایط آب و هوایی منطقه به ویژه درجه حرارت متفاوت است.

در زمان گرده افشانی بافت میوه های انجیر خوراکی کمی نرم می شود و دهانه استیول کمی باز شده و نرم می گردد که زنبور به راحتی بتواند وارد میوه شود. رنگ کلاله در زمان رشد میوه انجیر یعنی قبل از آمادگی میوه برای پذیرش گرده ، سفید یا سفید متمایل به سبز کمرنگ است ولی در زمان گرده افشانی ، زرد کمرنگ متمایل به خرمایی رنگ می باشد.

چگونگی گرده افشانی درخت انجیر

شیوه بر دادن در نقاط مختلف دنیا متفاوت است. در استهبان میوه های بر انجیر را درون قوطی هایی که انتهای آنها را سوراخ کرده اند و با سیم به درخت انجیر آویزان است ریخته یا با استفاده از سیم های که قسمت های انتهایی میوه بر را بوسیله آنها سوراخ کرده در دسته های ۴ تا ۶ تایی از درخت انجیر آویزان می کنند. مقدار استفاده از بر انجیر برای هر درخت انجیر خوراکی با توجه به اندازه درخت متفاوت است.

در مناطق انجیر کاری شهرستان کازرون مانند دوسیران مقداری خار و خاشاک نظیر لانه پرندگان درست کرده و در میان درختان انجیر قرار داده و میوه های ” بر ” که در آنجا ” دک ” نامیده می شود را در وسط آن قرار می دهند.

در بعضی از مناطق انجیرکاری عمل بردادن انجام نمی شود این به این علت است که در این مناطق در اطراف درختان انجیر خوراکی ، درختان بر انجیر وجود داشته و بنابراین عمل گرده افشانی به صورت طبیعی و بدون کمک انسان انجام می شود. در این حالت به ازای ۱۰۰ اصله درخت انجیر ۵ تا ۱۰ درخت بر با توجه به اندازه درخت کاشته می شود.
در کالیفرنیا میوه های انجیر بر را در درون ظروف کاغذی یا پلاستیکی ریخته و به درختان انجیر آویزان می کنند.
چون میوه های درخت انجیر به تدریج آمادگی لازم جهت عمل گرده افشانی را پیدا می کنند. عمل بردادن باید در چند نوبت صورت بگیرد. عمل ” بر دادن ” با توجه به میزان محصول ، سن درخت و اندازه درخت در دو یا سه نوبت و هر نوبت به فاصله ۷-۴ روز صورت می گیرد. هر چه میزان میوه انجیر بیشتر و درخت بزرگتر و جوان تر باشد تعداد دفعات بر دادن بیشتر و فاصله زمانی بین آنها کو تاه تر می شود.
هر درخت انجیر چه مقدار بر احتیاج دارد
به طور میانگین استفاده از ۷۵ عدد بر انجیر ( تقریبا ۱/۵ کیلو گرم ) برای گرده افشانی درختان بزرگ انجیر و ۵۴ عدد ( تقریبا یک کیلوگرم ) برای درختان متوسط کفایت می کند که این تعداد بر انجیر در چند مرحله در اختیار درخت قرار می گیرد.
جهت افزایش بازده ای عمل بردادن بهتر است که میوه های ” بر ” را در چهار جهت و در ارتفاعات مختلف درخت انجیر خوراکی قرار دهید.
همزیستی زنبور بلاستوفاگا با انجیر بر و انجیر خوراکی یکی از عجایب طبیعت است که از آن جمله می توان به همزمان بودن آمادگی لازم برای عمل گرده افشانی درخت انجیر و خروج زنبور بلاستوفاگا از میوه انجیر بر و همچنین خامه کوتاه بودن گل های درخت انجیر خوراکی که برخلاف گل های خامه بلند برای تخم گذاری این زنبور مناسب است اشاره کرد.

 

بیماریهای درخت انجیر

لکه سرکوسپورایی برگ انجیر

لکه سرکوسپورایی درخت انجیر در استان خوزستان یکی از بیماری‌های مهم درختان انجیر به شمار می‌رود. البته نمونه‌های این بیماری در استان‌های دیگر نیز مشاهده شده است.لکه سرکوسپورایی برگ انجیر

نشانه‌های لکه سرکوسپورایی انجیر

نشانه‌های این بیماری در اوایل بهار به صورت لکه‌های کوچک و متعدد در سطح زیرین برگ‌های پایین درخت پدیدار می‌شوند. رنگ این لکه‌ها ابتدا سبز کم رنگ است. لکه‌ها به تدریج بزرگ شده، اندازه آنها به ۳ تا ۵ میلیمتر رسیده، به دلیل محدود شدن حاشیه آنها به رگبرگ‌ها به اشکال چند ضلعی در می‌آیند. سرانجام سطح بالایی برگ در محل لکه‌های زیر برگ بافت مرده می‌گردد. برگ‌های لکه‌دار می‌ریزند و درختان به شدت بیمار ممکن است تابستان بی‌برگ شوند.

مبارزه با بیماری لکه سرکوسپورایی برگ انجیر

  • جمع‌آوری برگ‌های ریخته شده برکف باغ و انهدام آنها موجب کاهش مایه قارچ می‌شود و شدت بیماری را در سال بعد کاهش می‌دهد.
  • سمپاشی درختان انجیر مبتلا به لکه سرکوسپورایی در بهار، بعد از باز شدن برگ‌ها، به تعداد ۲ تا ۳ بار با قارچکش‌های مسی.

 

ترشیدگی میوه انجیر

این بیماری در ایران در باغ‌های انجیر کاشان مشاهده شد. ترشیدگی میوه انجیر که « تخمیر گوشت میوه انجیر» هم نامیده می‌شود، در بیشتر مناطق انجیرکاری ایران از جمله یزد و استهبان و در انواع انجیر دیده می‌شود.

نشانه‌های بیماری ترشیدگی میوه انجیر

از نشانه‌های این بیماری هنگام رسیدن میوه و باز شدن منفذ آن ظاهر می‌شوند. در این هنگام ابتدا گوشت داخل میوه به رنگ صورتی در می‌آید، پس از آن لهیده می‌شود و سپس ممکن است شیرابه غلیظی به رنگ صورتی یا زرد از منفذ میوه به خارج جریان پیدا کند.

در این مرحله جبابهای گاز در گوشت داخلی و لهیده انجیر تشکیل می‌شوند و بوی تخمیر الکلی و ترشیدگی از میوه پوسیده به مشام می‌رسد. همچنین لایه کف مانند محتوی سلولهای مخمری عامل بیماری در سطح گوشت لهیده میوه تشکیل می‌شود. تعداد زیادی از این میوه‌های پوسیده و لهیده از سرشاخه‌ها جدا شده، به زمین می‌ریزند و بعضی از آنها هم چروکیده و خشکیده، روی سرشاخه‌ها باقی می‌مانند.

حشرات ناقل بیمارگر

طبق مطالعات انجام شده مگس سرکه و سوسک کارپوفیلوس نقش عمده‌ در انتشار سلولهای مخمری عامل بیماری از میوه‌ای به میوه دیگر دارند.

مبارزه با بیماری ترشیدگی میوه انجیر

مبارزه با مگس سرکه و سوسک کاپوفیلوس و کاهش جمعیت آنها به ویژه هنگام رسیدن میوه‌های انجیر در مهار بیماری ترشیدگی میوه انجیر موثرند، اما کنترل حشرات ناقل عملا مقدور نیست.

این بیماری را با کم کردن آب آبیاری و مدیریت درست آب مخصوصا در زمان رسیدن و برداشت میوه می‌توان کنترل کرد.

همچنین استفاده از تله‌های جذب کننده مگس سرکه با استفاده از پروتئین هیدرولیزات و سم مالاتیون( دو در هزار) که در بطری‌های پلاستیکس دارای چند سوراخ در قسمت فوقانی می‌باشندُ ریخته شده و در ارتفاع یک تا یک و نیم متری در بین شاخه‌های درخت آویزان می‌گردد، موثر است.

 

شانکر فوموپسیسی انجیر

بیماری شانکر فوموپسیسی  درخت انجیر که به ان شانکر انجیر هم گفته می‌شود در انجیرستانهای دیم کشور به خصوص در شهرهای استهبان، جهرم، کازرون و فیروزآباد استان فارس و منطقه راویز رفسنجان  به شدت شیوع دارد و باعث خشک شدن بسیاری از شاخه‌ها و گاهی تمامی درخت انجیر می‌شود.شانکر فوموپسیسی انجیر

نشانه‌های بیماری شانکر انجیر

بیماری به تنه درخت انجیر و شاخه‌های چندساله و قطور حمله می‌کند. در آغاز وقوع عفونت، نشانه‌ها واضح نیستند، زیرا شروع آلودگی فقط با اندکی تغییر رنگ پوست همراه است.

بعد از گذشت چندسال شانکر تشکیل می‌شود و قسمتهای قدیمیتر آن به رنگ سفید متمایل به خاکستری در آمده، پوست محل شانکر ترک می‌خورد و تا اندازه ای محل شانکر ترک می‌خورد. در متن شانکر نقاط ریز سیاه رنگ ظاهر می‌شوند که پیکنیدهای قارچ مولد بیماری هستند.

توسعه سالانه شانکر به گونه‌ای است که گاهی نوارهای هم مرکز در آن ظاهر می‌شود. پوست داخلی و قسمتی از چوب شاخه‌ها در محل شانکر بافت مرده، به رنگ قهوه‌ای در می‌آیند.

اگر شانکر گرداگرد شاخه یا تنه را فرا گیرد باعث خشکیدن آنها می‌شود. خشک شدن شاخه‌های شانکردار بیشتر در تابستان بروز می‌کند و برگ‌های این قبیل شاخه‌ها پژمرده، قهوه‌ای و خشک شده و روی درخت انجیر باقی می‌مانند. وقوع عفونت و ظهور شانکر گاهی در اطراف جوانه‌ها و بیشتر در محل شکستن یا هرس شاخه‌ها یا بخشهایی است که بر اثر تابش شدید، آفتاب سوختگی پیدا کرده باشند.

مبارزه با بیماری شانکر فوموپسیسی انجیر

  • قوی نگه داشتن درختان انجیر با آبیاری به موقع، کود دادن و هرس مناسب.
  • جلوگیری از شکستن شاخه‌ها، بروز آفتاب سوختگی یا سرمازدگی در اثر یخبندان.
  • هرس درخت انجیر را حتی الامکان باید تا پایان زمستان یا اوایل بهار به تاخیر انداخت، هرچند این تاخیر هرس، باعث تغییرات فیزیولوژیک و کاهش تشکیل جوانه‌های میوه دهنده می‌شوند.
  • لازم است شانکر ایجاد شده را با چاقوی تیز تراشید. هنگام تراشیدن بهتر است تمام قسمتهای آلوده و تغییر رنگ یافته پوست به انضمام نواری از بافت‌های سالم حاشیه آنها برداشته شود و پوست اندامهای تراشیده شده از باغ خارج و سوزانده شود.
  • بلافاصله بعد از هرس یا قطع شاخه‌ها یا تراشیدن شانکرها، لازم است محل زخم‌های ایجاد شده، بخش‌های بدون پوست شاخه‌ها و تنه‌های درخت را ضدعفونی کرده و پس از خشک شدن آن را با خمیر پیوند بپوشانید.

 

بیماری موزائیک انجیر

نشانه‌های بیماری موزائیک انجیر در برگ و میوه ظاهر می‌شود. در برگ لکه‌های موزائیکی به رنگ سبز کم‌رنگ تا زرد و کاملا متمایز با رنگ سبز طبیعی برگهای انجیر پدیدار می‌شود.بیماری موزائیک انجیر

لکه‌های موزائیکی ممکن است به طور منظم و متفرق سطح برگ را بپوشانند یا به شکل لکه‌های نامنظم به رنگ سبز کم رنگ که به تدریج به سوی لبه‌های پهنک برگ پیشروی می‌کنند، پدیدار می‌شود. در اواخر فصل رویش، نواری به رنگ قهوه‌ای متمایل به قرمز پیرامون لکه‌های موزائیکی را احاطه می‌کند.

گاهی برگهای تغییر شکل یافته، روی سرشاخه‌هایی که برگ طبیعی دارند ظاهر می‌شوند. نشانه‌های موزائیک درخت انجیر روی میوه، شبیه نشانه‌های این بیماری روی برگهاست، ولی این علائم خیلی واضح نیستند. بعضی از ارقام درختان انجیر مبتلا به این بیماری، ضعیف شده، اندازه میوه و مقدار محصول آنها کاهش پیدا می‌کنند.

مبارزه با بیماری موزائیک انجیر

  • از درختان انجیری که نشانه‌های بیماری در آنها دیده می‌شود، قلمه و پیوندک گرفته نشود.
  • قلمه‌های ریشه داری که برای کاشت یا احداث باغ تهیه و توزیع می‌شوند، در خلال فصل رویش، معاینه و مواد تکثیری که نشانه‌های بیماری روی آنها دیده می‌شود حذف و منهدم شوند.
  • کنترل کنه ناقل موزائیک انجیر، در جلوگیری از پیدایش بیماری موثر است.

 

سوالات متداول درباره بیماری‌های درخت انجیر

 

۱) بیماری های مهم درخت انجیر چیست؟

لکه سرکوسپورایی برگ انجیر،ترشیدگی میوه انجیر، شانکر فوموپسیسی و بیماری موزائیک انجیر، ۴ بیماری مهم درختان انجیر هستند.

۲) نشانه‌های بیماری لکه سرکوسپورایی برگ انجیر چیست؟

نشانه‌های این بیماری در اوایل بهار به صورت لکه‌های کوچک و متعدد در سطح زیرین برگ‌های پایین درخت پدیدار می‌شوند. رنگ این لکه‌ها ابتدا سبز کم رنگ است. لکه‌ها به تدریج بزرگ شده، اندازه آنها به ۳ تا ۵ میلیمتر رسیده، به دلیل محدود شدن حاشیه آنها به رگبرگ‌ها به اشکال چند ضلعی در می‌آیند. سرانجام سطح بالایی برگ در محل لکه‌های زیر برگ بافت مرده می‌گردد. برگ‌های لکه‌دار می‌ریزند و درختان به شدت بیمار ممکن است تابستان بی‌برگ شوند.

۳) چگونه با بیماری شانکر فوموپسیسی انجیر مبارزه کنیم؟

برای کنترل و مبارزه با این بیماری با قوی نگه داشتن درختان انجیر با آبیاری به موقع، کود دادن و هرس مناسب، جلوگیری از شکستن شاخه‌ها، بروز آفتاب سوختگی یا سرمازدگی در اثر یخبندان،هرس درخت انجیر را حتی الامکان باید تا پایان زمستان یا اوایل بهار به تاخیر انداخت، هرچند این تاخیر هرس، باعث تغییرات فیزیولوژیک و کاهش تشکیل جوانه‌های میوه دهنده می‌شوند.

 

منبع: اشکان، محمد(1390)، بیماری‌های مهم درختان میوه در ایران.

4.6/5 - (5 امتیاز)
دسته بندی درخت انجیر انواع بیماری‌ گیاهان
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

32 پاسخ به “درخت انجیر و بیماری‌های آن”

  1. درود به مچاله شدن برگ درخت انجیر که تخم های آفت در زیر بافتی شبیه تار عنکبوت ولی ضخیم جمع می شوند و نحوه از بین بردن این آفت اشاره ای نفرموده اید. موفق باشید

    1. با سلام یک دختر انجیر داریم در حیاط منزل امسال بعد از سبز شدن برگ ها کوچک ماندند و رشد نکردن و سبز هستند

      1. با سلام و احترام
        درخت انجیر احتیاج به محوطه بزرگ و خاک کافی برای ریشه دوانیدن دارد و معمولا در حیاط منزل دوام نمی آورد، ممکن است در چند سال اول خوب رشد کند اما پس از چند سال رشد آن کم می شود و نسبت به آفات مخصوصا کنه بسیار حساس می باشد. در صورتی که از میزان فضای کافی برای درخت خود اطمینان دارید، ریز شدن برگ ها ممکن به خاطر کمبود عنصر روی باشد که باید از طریق آب آبیاری به درخت داده شود و چند مرتبه تکرار گردد.

        1. سلام
          لطفا علت وجود گرد سیاه رنگ داخل میوه انجیر زرد و راه مبارزه با آن را برای استان آذربایجان شهر تبریز توضیح دهید.

    2. با سلام و احترام.

      ممنون از حسن توجه شما. حتما در آینده مطالب بیشتری راجع به بیماری‌های درخت انجیر خواهیم گذاشت.

  2. باسلام وخسته نباشین ما یه درخت انجیر تو حیاط خونه داریم خیلی سرحال وسبز هست ولی سه سال هست که میوه میده ولی کال روی درخت خشکیده و میریزن لطفا راهنمایی کنین

  3. سلام وقت بخیر یک درخت انجیر زرد دارم الان حدود دوسالی هست که محصولش خشک و بی اب هست علتش را لطفا بفرمایید

    1. با سلام و احترام.
      برای تشخیص دقیق عارضه لازم هست که اطلاعات بیشتری در اختیار کارشناسان ما قرار گیرد. لطفا از طریق چت واتساپ یا ایمیل تصویر درخت و میوه‌ها را به همراه نام منطقه‌ای که در آن قرار دارید برای ما ارسال نمایید.

  4. سلام یک درخت انحیرسیاه درحیاط دارم مدتیه بعد سیاه شدن میوه دهن بازمیکند علت چیه تشکر

    1. با سلام و احترام
      ممکن است به خاطر رطوبت و آبیاری زیاد این مشکل بوجود آمده باشد، لطفا آبیاری را کم کنید.

  5. سلام
    درخت انجیر ما الان که میوه هاش داره میرسه کرم داره
    ما منطقه جنوب لرستان هستیم و آب و هوا امسال خیلی گرمه

    1. با سلام و احترام
      برای تشخیص نوع عارضه درخت حتما باید توسط یک کارشناس خبره بازدید و اقدام به سمپاشی بشه

    1. سلام و وقت بخیر.

      لطفا با جزئیات بیشتری توضیح دهید که منظور از خاکسترزدگی چیست؟ این مشکل در کدام قسمت درخت رخ داده است و به چه شکلی خود را نشان می‌دهد.

    1. با سلام و احترام.

      لطفا جهت دریافت مشاوره با کارشناسان ما تماس بگیرید تا با توجه به منطقه آب و هوایی شما و نوع درختان انجیر بهترین راهکار را به شما پیشنهاد دهند. همچنین می‌توانید درخواست مشاوره‌ خود را از طریق لینک زیر ارسال نمایید تا با شما تماس بگیریم.
      درخواست مشاوره کشاورزی رایگان

      1. باسلام و درود
        یک باغ انجیر سیاه ۴ساله دارم،دوساله تعداد مشخصی از درختان برگهاش کم کم خشک میشن یعنی بدون زرد شدن یهو روی شاخه خشک میشن انگار آتیش گرفته باشند و ریزش میکنند بطوری که در اواخر مرداد درخت لخت میشه و کم کم تا پاییز دوباره برگ میاره کم و بیش،ثمر هم میدن همون درختا رشد رویشی خوبی هم دارند ۷الی ۸روز یکبار در هفته ۴ساعت غرقابی آبیاری میشن،،لطفا کمکم کنید ببینم میتونم درمانم کنم ۸بار کنه کش زدم،فن پیروکسی،اونویدر،دروسبان،آبامکتین،حتی آمینو هم زدم برا جلوگیری از تنش

  6. سلام درود من چند بوته درخت انجیر دارم تومنطقه گرمسیر الان یکی از بوته هابعد از رشد خوب کامل خشک شد دوباره از زیر زمین جوانه زد رشد کرد الان بعد یه ماه دوباره داره خشک میشه .زمینشم شوره ولی موقعی که کاشتمش باخاک خوب کاشتمش. نمیدونم چکار کنم لطفا راهنمایی کنید چکار کنم ؟

    1. با سلام و احترام.
      درخت انجیر نسبت به شوری خاک بسیار حساس است و شما باید خاک را حتما توسط آزمایشگاه آب و خاک مورد آزمایش و بررسی قرار دهید. ضمنا رقم انجیر شما چیست؟

  7. باسلام در داخل حیاط درخت انجیر داریم که نوع انجیر آن بزرگ است و به محض اینکه اندازه آنها به اندازه یک گردو می شود تقریبا ظرف یک هفته همه انجیر ها بصورت نرسیده ،پوچ شده ومیریزد وهمه ساله این اتفاق تکرار می شود در حالیکه کنار آن دو درخت انجیر دیگر هست (البته انجیر آن متفاوت است ) واین مشکل را ندارد و انجیر آن کاملا رسیده و قابل استفاده اند لطفا راهنمایی بفرمایید

    1. سلام
      درختی که مشکل دارد انجیر سیاه است یا سبز؟ ضمنا چطور آبیاری می کنید؟ و کدام منطقه هستید؟

    1. خوشحالیم که این مطلب برای شما مفید فایده واقع شده است.
      سپاس از حسن توجه و ارسال نظر شما.

  8. سلام، درخت انجیر سیاه داریم، در شهر قم، زمانی که میوه سیاه میشود از یک طرف خراب و داخلش یا سیاه یا ترش شده و میریزند! از عید فقط ۲بار آب دادم. متاسفانه یکی یکی دارن میرسن، ولی همه خراب!!

    1. با سلام و احترام.
      در حال حاضر به هیچ وجه آب ندید و نمونه انجیر های خراب شده را جهت شناسایی آفت به جهاد کشاورزی ببرید. بدون دیدن تصویر یا خود انجیر خراب شده، تشخیص آفت امکان پذیر نیست.

  9. سلام وقت بخیر یه درخت پارسال کاشتم متاسفانه گاو شاخه ها ریز و برگ ها را برای صبحانه نوش جان فرمودن و اکنون رشد درخت متوقف شده چکار باید بکنم که رشد درخت شروع بشه

    1. با سلام و احترام
      درخت انجیر را با کود امینواسید ازت بالا چند بار و به فاصله ۱۰ روز محلول پاشی کنید.‌ می‌توانید از کود تکامین مکس استفاده کنید.

  10. سلام یه درخت انجیر بالغ بزرگ داریم تو حیاط که امسال روی ساقه هاش دونه هایی سیاه شبیه کفشدوزک ولی کاملا مشکی. دقیقا شکل ظاهرش یه نیم دایره مشکی که چسبیده به اکثر ساقه های درخت.. حتی وسط برگ هاش روی تار هاش هم این دانه ها زرد رنگ و کوچیکتر وجود دارن. چیز عجیبی هستش که بار اول دیدم. انگار شبیه به حشره هستش ولی وقتی با دست میگیرم داخلش یه پودر نارنجی هستش که شت هست..
    حتی جدیدن برگ های درخت به کل چسبناک شدن.. این پدیده چیه اصلا؟ تاحالا ندیدم.. ظاهرش انگاری خود کفشدوزک، نیم دایره اما کاملا مشکی بدون دستو پا

    1. با سلام و احترام. لطفا در صورت امکان تصویر عارضه را به واتساپ پارس مرکبات برای بررسی بیشتر ارسال نمایید.

  11. سلام من نوشهر درخت انجیر سیاه دارم تمام انجیر هاش یا ترش میشه یا بیمزه و دهان باز آب هم اصلا نمی دم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت

جشنواره عید فطر

تا ۱۳٪ تخفیف برای محصولات منتخب

تا ۱۳٪  تخفیف برای محصولات منتخب

درخواست مشاوره

 شماره تلفن همراهتان را وارد کنید، در کمتر از ۱۰ دقیقه با شما تماس خواهیم گرفت